Regler inom basket

 

Under en basketmatch får varje lag ha 5 spelare på plan och totalt 12 spelare i matchen. Under avblåsningar är det tillåtet att byta spelare. Bollen passas mellan lagmedlemmar eller får dribblas, vilket innebär att den studsas med en hand. Poäng görs genom att skjuta bollen i en båge ned i motståndarnas korg. Korgen är en ring med nät som sitter fast i en planka. Enligt reglerna ska den sitta på 305 cm höjd. En svensk basketmatch spelas över 4 perioder om vardera 10 minuter. Även internationellt gäller 4 gånger 10 minuter enligt FIBAs regelverk. I NBA spelar man dock 4 gånger 12 minuter.

  • Poängräkning.Basketball_court_dimensions

Om bollen sätts i motståndarnas korg inifrån korgområdet ges 2 poäng. För distansskott (6,75 m bort eller längre) ges 3 poäng. Basketplanen har tydliga linjer som visar området som ger 2 poäng. Straffar kan utdelas i basket och normalt sett delas det ut två stycken. Varje straff som sätts i korgen ger 1 poäng. Skulle en försvarsspelare dessutom begå en foul i kastet, kan det bli 3 straffkast (om skottet var ett försök att sätta 3 poäng) eller ett bonuskast. Bonuskast är chansen att få en extra poäng när ett regelbrott begicks mot en spelare och spelaren ändå lyckades sätta bollen i korgen. Då räknas de poängen plus att ett straffkast delas ut för en eventuell bonuspoäng.

  • Felaktig dribbling.

En spelare med bollkontroll har rätt till en dribbling. När den är avslutad får inte en ny dribbling startas. När bollen berörs med bägge händerna efter en dribbling räknas den som avslutad.

  • Stegfel.

När en bollförare avslutat sin dribbling har denna rätt att rotera runt en fot. Den fot som behålls stationär räknas som roteringsfoten och runt den har spelaren rätt att snurra obegränsat. Tar spelaren ett steg med roteringsfoten utdöms stegfel. I samband med passning eller skott kan det dock vara tillåtet att lyfta foten från golvet, förutsatt att den inte sätts ner igen.

  • Foul.

Kroppskontakt på ett regelvidrigt sätt bestraffas med foul. Detsamma gäller för osportsligt uppträdande. Uppnår en spelare 5 personliga foul (6 i NBA) får spelaren inte längre delta i matchen. Om ett lag under samma period får 5 foul tilldelas motståndarlaget 2 straffkast. Det kallas för lagfoul.

Bland de övriga reglerna märks bland annat att det finns en skottklocka. Tar ett lag för lång tid på sig att komma till avslut går bollen över till motståndarna.

Related posts