Basketplanen – en plats för motion och umgänge

Populariteten för basket växer nästan för varje dag som går. Idag är sporten fortfarande som störst i länder som USA, men trots det spelas basket av både unga och äldre runt om i hela världen. Basketplanen är inte bara en plats för människor att umgås på och dela sitt intresse för sporten, utan ger även motion och träning för den som vill komma ut och röra på sig. Basketplanen kännetecknas av sin 28 x 15 meter stora plan, men naturligtvis finns det basketplaner som är mindre än detta, t.ex. på skolor eller i parker. Utöver måtten på planen består basketbollplanen av en mittencirkel, en halvcirkel (Som även kallas trepoängslinjen) och en straffkastlinje. På vardera sida av planens kortsidor sitter en basketkorg och precis som i fotboll ska de två lagen tävla om att få in bollen i motståndarlagets nät. Vill man lära sig spela basket med allt som det hör till finns det många bra föreningar, klubbar och verksamheter runt om i landet som riktar in sig på att lära ut sporten, även till den allra yngsta spelaren.

Nya basketplaner ger ungdomar sysselsättning

Barn och ungdomar behöver trevliga platser och aktiviteter för att underhållas. Inte minst gäller detta för de områden där kriminaliteten är som störst och där unga spenderar sin fritid med att göra skada eller sätta sig i dåliga situationer. Kommunen gör många insatser för att försöka förbättra vardagen för barn i Sverige och en av lösningarna är att förbättra den miljö och de fotboll- eller basketplaner som finns. Under juli 2017 sattes street basket-planer i Skogås igång. Här skulle den slitna och gamla basketplanen förvandlas till en av Sveriges coolaste och häftigaste basketbollplan, med riktiga mått efter den populära baskettrenden kallad 3×3. Korgarna som sattes upp var enligt äkta Fiba-andas och hela två stycken utomhusplaner byggdes. Det finns ingen regel för vem eller vilka som får spela på planen, utan det enda man behöver tänka på är att ha med sig sin egen basketboll. I 3×3 basket tävlar man mot sig själv och basketvarianten spelas endast på halva basketplanen med enbart en basketkorg. Dock består man fortfarande av två stycken lag, med tre spelare i varje och här vinner det lag som först uppnått 21 poäng eller som har flest poäng efter 10 minuters spelande.

Basket som träningsform

Det råder ingen tvekan om att basket är en av de mest aktiva och kaloriförbrännande sporter som finns. Spelarna rör sig konstant över planen och utövar en hel del hopp, kast och många hårda träningspass. Basket ställer ett stort krav på snabbhet och styrka och därför är det viktigt att man vilar ordentligt mellan varje träning och att man får i sig rätt kost. Basket är både roligt och underhållande och kan utövas på flera olika sätt. Antingen tränar man hos en klubb, utövar basket professionellt eller för nöjets skull tillsammans med vänner. Många barn och unga som har en kärlek till basket kan älska idén av att få sätta upp en basketkorg i hemmet. Det finns många bra och mindre korgar med tillhörande mjuka basketbollar. Plankan bakom korgen fäster du enkelt i taket eller i väggen i barnets rum. Detta skadar inte väggar eller tak på något sätt, men om olyckan ändå skulle vara framme kan du lära dig hur du själv fixar ditt tak på innertak.nu, grymt!

Related posts