Basketspelarens olika egenskaper

Basket är en fartfylld idrott som kräver god fysik överlag och en bra bollkänsla. Spelet är snabbt och spelvändningarna kvicka. Intressant är att olika spelarpositioner på basketplanen kräver olika fysiska förutsättningar. Något som kan vara till hjälp att känna till när du utvecklar dig som basketspelare.

Spelarpositioner

Inom basketvärlden är “point guard” den spelare som ser till att bollen kommer upp i planen och styr lagets anfallsspel. Spelaren som har den här positionen ska primärt vara snabb och som point guard behöver du inte nödvändigtvis vara lång. Uthållighet och en god fysik är dock viktigt för att klara av att göra rätt uppspel i spelets hetta. Ren styrka är dock ingenting som krävs av en point guard som hellre bör ha en mycket bra bollkontroll.

Om vi istället ser till spelarpositionen “guard” är de fysiska förutsättningarna betydligt mer krävande. Här handlar det om att ha en riktigt bra allround fysik för att klara av både snabba spelvändningar och en-mot-en situationer. Det är dock precis som för point guarden viktigt att vara snabb och smidig.

Styrka som egenskap förväntas framför allt av forwards och centers i basket. Det gäller att kroppen klarar av att stå emot det andra lagets försvarare. Direkt under korgen är det i regel mycket tight och en fysisk styrka ger dig ett övertag. Vill du bli en skicklig och tuff forward gäller det att köra hårt med fysträningen. Ett tips är att installera ett hemmagym för att kunna köra extra med styrka vid sidan av den normala bollträningen. Hos gorilla sports kan du enkelt klicka hem fria vikter och stång eller olika typer av fysinstallationer.

En god fysik är en fördel på alla nämnda positioner, men till en början kan det vara bra att känna till vad positionen kräver i praktiken. Det kan hjälpa dig att bli en bättre basketspelare och utvecklas på rätt sätt. Utifrån dina fysiska förutsättningar kan du som ung basketspelare lättare hitta fram till din optimala position på planen.

Teknik och psykiska egenskaper

Med tanke på basketplanens tämligen lilla yta krävs det goda tekniska kunskaper av spelare. Därför är även teknik en av de saker som tar upp mest tid under träningen, åtminstone på professionell nivå och inom ungdomsbasketen med potentiella talanger. En bra teknik utvecklas lättast om det redan finns en bra bollkänsla. Spelare med en god bollkänsla kommer till exempel snabbare tillbaka efter en skada än de som saknar bollkänsla.

Professionella basketspelare ägnar också stor tid åt mental träning. Det gäller att vara målmedveten och kunna fokusera på rätt saker, både på planen och utanför i det vanliga livet. I praktiken handlar det om att sätta hög mål, men samtidigt mål som är möjliga att nå. Motivationen är värdefull inom basket, men den kan lätt rubbas på grund av både för mycket träning eller exempelvis skadeperioder. Psykiska egenskaper som koncentrationsförmåga, kreativitet och spelförståelse är viktiga för en basketspelare.

Related posts