LeBron James

Fokus hamnar ofta på lag när man rapporterar om lagidrotten basket. Det råder dock ingen brist på intressanta individer att skriva om. Detta blogginlägg ska vi tillägna en av de största basketstjärnorna genom tiderna. Eftersom basket är en av de största sporterna, internationellt sett, är det ingen överdrift att kalla LeBron James för en mycket betydelsefull idrottspersonlighet. Vi ska till och med dra det ännu längre än så och titta på varför han av många anses vara en stor opinionsbildare med verklig makt även i frågor som inte har något med idrott att göra. Vi ska också sammanfatta hans idrottsliga meriter, så här långt. Karriären är inte över utan LeBron fortsätter att leverera för sitt lag Cleveland Cavaliers i NBA, den högsta basketligan i USA (och därmed den starkaste ligan i hela basketvärlden). Kanske får vi anledning att återkomma med en uppdatering av hans fantastiska meritförteckning när han väl lägger basketbollen på hylla.

En engagerad idrottsman

En av de saker som gör LeBron väldigt speciell är att han inte enbart är en mycket framgångsrik idrottsman. Han har nått fram till en betydligt bredare publik än dem som följer NBA. LeBron har porträtterats och medverkat i ett otal böcker, dokumentärer och TV-program. Han framställs och framstår i regel som en intelligent och engagerad person med åsikter som andra lyssnar på. Forbes har rankat honom som en av världens mest betydelsefylla idrottspersonligheter men vad som är ännu mer häpnadsväckande är att den ansedda tidningen Times, 2017, listat honom som en av de 100 mest inflytelserika personerna i vår tid. LeBron använder helt enkelt, på ett mycket framgångsrikt sätt, sin berömmelse som en plattform från vilken han försöker påverka människor. Kampen för afroamerikaners lika rättigheter är viktig för honom men LeBron har även engagerat sig genom att ta ställning för Barack Obama och Hillary Clinton. LeBron gick till attack mot president Trump och kallade honom för en “nolla” i samband med att Trump kommit på kollisionskurs med den amerikanska idrottsrörelsen.

Meriter på basketplanen

LeBron James har varit med om att vinna NBA tre gånger och han är den, av alla aktiva spelare, som vunnit den åtråvärda titeln MVP (most valuable player eller mest värdefulla spelare) flest gånger. MVP utnämns efter varje säsong och med fyra utnämningar ligger LeBron nära Kareem Abdul-Jabbar som blev MVP vid sex tillfällen och Bill Russel och Michael Jordan som ligger på delad andra plats med fem utmärkelser. 13 gånger har LeBron blivit invald i All Star Team efter säsongen och han har även varit med om att vinna två OS guld för USA. Ingen annan spelare i NBA har gjort fler poäng under lutspelet än LeBron James. Dessa meriter gör att han finns med i diskussionen om vem som är den största basketspelaren genom tiderna. Att han åtminstone är en av de fem bästa är i princip alla basketexperter överens om. Har du blivit så nyfiken att du vill följa honom aktivt? Med smidig powerbank har du alltid batteritid om du är på språng när matcherna spelas!

Related posts