Förberedelser inför en basketmatch

Matcherna är självklart höjdpunkterna på säsongen för varje basketspelare och varje lag – det är ju för matcherna man tränar. För att vara på topp inför en match gäller det dock att både laget och varje individuell spelare förereder sig på rätt sätt, så att man kan prestera sitt bästa när det verkligen gäller.

Det är till exempel alltid viktigt att närvara på träningarna, men på träningarna inför en match är det särskilt viktigt, eftersom man då troligen går igenom olika strategier som kan komma att användas under matchen. Dessa träningar är också de sista tillfällena som laget har att känna in varandra innan matchen, och förbättra sitt samspel.

Därför är det också särskilt viktigt att man tränar intensivt och effektivt de sista träningarna innan en match. Med det menas att alla spelare måste ha fullt fokus både mentalt och fysiskt den tid man tränar – det är bättre att träna kortare tid med fullt fokus än att träna långa pass där spelet blir lidande för att alla inte ger sitt bästa. Man ska spela som om det vore match på träningarna innan match – det är så man lär sig att ge allt när det faktiskt är på allvar.

Detta är dock inte bara något som man måste arbeta med på lagnivå, utan också på individnivå. Som individ i laget har man själv ansvar för att man verkligen har fokus på träningarna och ger sitt allt. För att kunna vara fullt närvarande mentalt på träningarna, och kunna prestera på topp, är det viktigt att förbereda sig fysiskt inför matchen, och det måste man göra utanför spelplanen genom att sova och äta ordentligt. Om man känner att man har problem att sova kan det vara bra att överväga om det är dags att byta säng. Många sömnproblem beror nämligen på att man har en för gammal säng som har blivit utsliten och inte längre ger det stöd kroppen behöver för en god natts sömn. På Sleepo.se hittar du sängar för alla smaker, så att du kan hitta en som passar just dig, och kan sova ut ordentligt inför din nästa match.

En sista sak som kan vara bra att göra inför en match, särskilt om det är en bortamatch, är att några dagar eller någon dag innan matchen åka iväg och träna i en annan hall än ens hemmahall. Då vänjer sig laget vid känslan av att vara i en främmande idrottshall, samtidigt som prestationen vanligtvis förbättras för att matchkänslan kickar igång.

Related posts