NBA

 

NBA står för National Basketball Association och är namnet på Nordamerikas professionella basketliga. Officiellt fick ligan namnet NBA år 1949. Redan några år innan hade Basketball Association of America (BAA) grundats och det var när den ligan slogs ihop med en av sina konkurrenter (National Basketball League) som man valde att skapa NBA. Ytterligare en amerikansk basketliga gick ihop med NBA år 1976, nämligen American Basketball Association.

NBAs historia präglas alltså av sammanslagningar och något av tanken bakom NBA var att man ville ha en liga NBA_1972där det spelades i stora städer och stora arenor, vilket förstås var väsentligt för att både göra basket mer populärt och för att få in mer pengar i sporten. 1950 minskade man till exempel storleken på ligan till 11 lag och säsongen 1953/1954 till bara 8 lag. Det är det minsta antal lag som spelat i NBA och sedan började ligan växa igen. Nuförtiden innehåller NBA 30 lag. 29 av dessa lag är från USA och ett av lagen är från Kanada (Toronto Raptors).

Likt ishockeyligan NHL har basketligan NBA en indelning i Eastern Conference och Western Conference som i sin tur delas in i divisioner som baseras på geografin. I Eastern Conference ingår Atlantic, Central och Southeast. I Western Conference ingår Northwest, Pacific och Southwest.

Varje säsong koras en mästare i NBA. Ligamästare blir det lag som vinner slutspelet som börjar i slutet av april. Slutspelet arrangeras som en turnering där alla matcher spelas bäst-av-sju, det vill säga första laget som vinner 4 matcher går vidare. Genom historien har lag som Boston Celtics, Los Angeles Lakers och Chicago Bulls varit framgångsrika och hämtat hem många NBA-titlar. Vinnaren av NBA-finalen tilldelas Larry O’Brien Championship Trophy.

Related posts