Svenska basketligan

 

Den högsta serien för basket i Sverige kallas Svenska Basketligan. Den startades så sent som 1992/1993 och har i sin korta historia också varit känd som Basketligan (1992-2006) och Ligan (2006/2007). Bakom ligan står Svenska Basketbollförbundet.

Beslutet att starta ligan fattades år 1990 på ett extrainsatt möte där de ansvariga inom Svenska Basketligan_logoBasketbollförbundet kom fram till att det var bäst att ersätta den tidigare Elitserien i basket. Något senare godkände Riksidrottsförbundet planerna och dörren var öppen för att starta upp Svenska Basketligan.

Tanken med Svenska Basketligan var att skapa ett liknande system som i nordamerikanska proffsligor där det ställdes hårdare krav på klubbarnas ekonomi och där det var svårare att bli nedflyttad. I slutändan blev det något av en kompromiss och systemet med upp- och nedflyttning fanns fortfarande kvar, men ingen klubb kunde flyttas upp till Svenska Basketligan utan att uppfylla vissa krav.

Säsongen 2005/2006 gick det schweiziska bolaget Obol in som huvudsponsor och efter att Svenska Basketbollförbundet skrivit ett avtal var tanken att ligan skulle kallas Obol Basketball League. Några tveksamheter dök upp runt Obols bakgrund och man beslutade istället att basketligan bara skulle kallas Ligan resten av säsongen.

Related posts