Svenska Basketbollförbundet förkortas SBBF, och bildades år 1952. Ursprungligen var Basketbollförbundet en sektion i Svenska Handbollsförbundet – den sektionen bildades år 1948 – men efter bara fyra år blev basketsektionen ett eget förbund. Idag har SBBF ungefär 340 medlemsföreningar som omfattar 35 000 utövare och 86 000 medlemmar. Det var med andra ord rätt beslut att låta bilda ett eget nationellt förbund för basket i Sverige.
Trots att sporten växte snabbt i Sverige efter förbundets bildande, har vi hittills inte haft några större internationella framgångar i sporten. Vid det första svenska deltagandet i EM, år 1953, kom det svenska landslaget på 17:e plats av 17 lag, och under EM år 2013 placerade sig det svenska damlandslaget på sjunde plats, vilket är den bästa placeringen Sverige haft sedan 1987. Innan dess kan deltagandet i OS för Sveriges herrlandslag år 1980 nämnas som en av de större framgångarna – det var första gången Sverige deltog i basket-OS, och laget slutade på en tiondeplats. Det var också bara nyligen som ett par svenska spelare draftades till den mest prestigefulla basketligan i världen, NBA, och den kvinnliga motsvarigheten, WNBA. Först ut var Chioma Nnamaka år 2008, och därefter följde Jonas Jerebko år 2009.
Ändå är Svenska Basketbollförbundet ett av de sportförbund i Sverige med mest omfattande ungdomsverksamhet. Detta märkt inte minst på att förbundet har inte mindre än 12 landslag, bara inom ungdomsverksamheten. De yngsta landslagen är U15, för killar respektive tjejer, och därefter finns ett landslag för vardera kön hela vägen upp till U20. Efter det vidtar seniorlandslagen för damer respektive herrar. För att kvalificera sig till landslagen deltar man innan 15 års ålder i så kallade läger, som leds av landslagstränare. Från lägren kan man sedan, när man har kommit upp i lämplig ålder, delta i turneringen Miki Herkel Cup mellan Sveriges olika regioner, där de 60 bästa spelarna i Sverige tävlar om att få en plats i U15-landslaget. Självklart bedrivs det i förbundets många medlemsklubbar träning och verksamhet för basketspelare som är ännu yngre än så (till och med för unga för att delta i lägren), men att ha landslag för barn som är yngre än 15 är sannolikt inte att rekommendera, eftersom för hård press i tidig ålder kan leda till att barn slutar med idrott helt, istället för att motiveras att fortsätta och finna glädje i den. Dessutom lider yngre barn större risk att drabbas för de många sjukdomar som cirkulerar på förskolor och skolor, som vattkoppor. Det skulle göra ett landslag väldigt sårbart, då mer eller mindre alla spelare kan sättas ur spel samtidigt.
SBBF har fått flera utmärkelser, bland annat för sitt arbete för integration och jämställdhet. De utsågs till exempel till Årets Specialidrottsförbund av Sport & Affärer, och till Årets Idrottsförbund av Centralföreningen för Idrottens främjande. Om man har svårt för att välja vilka sporter man ska låta sitt barn prova på, kan det med andra ord vara värt att ge basket ett försök, eftersom ens barn sannolikt kommer att finna en sport med mycket gemenskap, där man har roligt tillsammans.